2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

Téli Mátra Instant Kovács Józsival

Téli Mátra Instant Kovács Józsival

2021.01.26.
A Téli Mátra egy fogalom mind a teljesítménytúrázók, mind a terepfutók között. A Hanák Kolos Turistaegyesület által, minden január végén rendezett túra teljesítése gyalogosan vagy futva a kihívást teljesítők részére egy jó visszajelzés a fizikai- és mentális állóképességükről.

Téli Mátra Instant Kovács Józsival

 

Az utóbbi években a január majdnem olyan szeszélyes lett, mint az április: olykor térdig érő hóban, viharos szélben, mínuszok között, vagy éppen majdnem tavaszi melegben, hidakon átzúduló víztömegeket leküzdve kell nyomulni a Mátra legkeményebb terepein.

Idén ez a rendezvény is elmaradt, bár az utóbbi években, elkerülve a nagy tömegeket, inkább egy héttel korábban futottam le az útvonalat. Valahogy a Mátrában - és a legtöbb hegyvidéken -, jobban szeretek egyedül vagy néhány ember társaságában csatangolni. Most két olyan futócimborával érkeztem Mátrafüredre, akikkel már nagyon sokszor jöttem ide, Feró és Viktor nagyon sokszoros TM teljesítők.

 

 

Felötlött bennünk, hogy külön fussunk, saját tempóban, magamat ismerve sejtettem, hogy az laktát-küszöb lett volna, ami persze nem gond, csak fennáll az esélye, hogy a következő hétre kiütném magam, és azért még van egy kis idő hátra az alapozásból. Így maradt a közös kényelmes tempó, és úgy terveztem, hogy néhány emelkedőt megfutok, amolyan intervall edzésként.

Számítottunk rá, hogy a terep nem lesz túl ideális. Sajnos egy héttel hamarabb kellett volna jönnünk, akkor még szép hó boríthatta a tájat, de a hét közepén átvonult "nyár" szinte teljesen eltüntette a téli csapadékot, és maradt a sár. Nem volt annyira vészes, mint amennyire féltem tőle, az Ultra 100, ugyan nem egy sárcipő, de egészen jól alkalmazkodott a körülményekhez. A hőmérséklet is inkább az őszre emlékeztetett minket, semmint a télre, plusz 3-4 fok uralkodott szinte mindenhol, talán Galyán és Kékesen volt kicsit hidegebb.

 

 

Mátrafüredről rajtoltunk, az iskolától, én használtam a Geogo ellenőrző rendszerét is, szeretem az ilyesfajta csekkoló alkalmazásokat. Mátraszentimréig nagyjából együtt haladtunk, a Lajosháza utáni kaptatót azért megfutottam, és nyugtáztam, hogy a keringésem kezd szépen alkalmazkodni a nehezebb körülményekhez, már van hatása az alapozásnak. 

 

 

Galyatető felé kicsit meglógtam a srácoktól, és nem kis meglepetésemre összefüggő hómezők vártak fent, valamint szakadt a hó is, vagyis valami havaseső féle. Sajnos a felhő fölé nem sikerült feljutnom, szürke köd borított mindent, és a hőmérséklet sem volt túl marasztaló.

 

 

Innen kényelmes tempóban, már hárman együtt kocogtunk át a Csór-hegyig, majd a parádi műúton átkelve értük el a Vörösmarty turistaházat. Mivel Viktor szombaton még a Gerecsében is futott, hamarabb kezdett el fáradni, ezért a Pisztrángos tóig inkább túráztunk, mint futottunk, de ilyen időben nagyon kellemes volt, és legalább felkészültem lelkileg a futva történő csúcstámadásra.

 

 

Közben kiderült, hogy Feró is hasonlót tervez, megcsodáltuk a félig befagyott tavat, majd nekiestünk a hegynek. Apró, de gyors léptekkel indultam meg, Feró a nyomomban. Légzésünk folyamatosan gyorsult, de örömmel nyugtáztam, hogy a pulzus emelkedése 165-nél megállt, a tempót viszont egész jónak éreztem. Ha így menne végig, az már nagyon patent felkészültségre utalna. Sajnos nem így történt... 😊 A Sötét-lápa nyeregig még minden oké volt, bár Feró egy lépésnyire elém került, de nem is az volt a cél, hogy őt lenyomjam, főleg, hogy ő biztosan jobb formában van.

Következett a fennsíkra vezető "három lépcső". Itt már éreztem, hogy gyors gyaloglásra kell váltsak, mert a pulzus feljebb kúszott. 170 fölé nem engedtem, mert kinyírtam volna magam, viszont a tempó még így is tűrhetőnek tűnt, Feró, aki folytatta a dzsoggolást csak nagyon lassan távolodott. Aztán az utolsó lépcsőnél már elvesztettem szem elől, de tudtam, hogy nincs messze. A síkra felérve a lábaim megiramodtak, na ilyen még soha nem történt itt, általában oxigénsátorért könyörögve kóvályogtam össze-vissza. Most egyből futni kezdtem, és ha nem is olyan tempóban, mint Kékes előtt, szépen legyűrtem az utolsó métereket a csúcsig.

 

 

A Garmin szerint a Pisztrángos-Kékes távolság 2,1 km, 357 m szintemelkedéssel, ezt most 23:11 alatt sikerült abszolválni, valószínűleg soha nem voltam még ilyen gyors ezen a szakaszon. Fent népes kirándulók és jeges terep fogadott minket. Megvártuk Viktort, és közben kisütött a nap, ami hihetetlen kellemes élmény volt, így már napfényben fürdőzve zúztam lefelé, itt már ellépve a srácoktól.

Azért még egy meglepetés ért: a megszokott kék kereszt - piros kereszt útvonal-páros eltűnt, vagyis inkább átnevezték: ez lett az országos kék új szakasza, a nyugati sípályáról áthelyezték ide, a kék a Mátraházáról érkező piros turistaútba torkollik. Szerencsére működött a mobilnetem, így nem kavartam el, elég lett volna egy úttal odébb elindulni fentről, és lent már több kilométerre Mátrafüredtől érkeztem volna meg.

 

 

Szuper nap volt, minden percét élveztem, még órákon át el tudtam volna futogatni a Mátrában, főleg miután kisütött a nap. A cipő nyakig sáros lett, az utolsó vízmosásba páros lábbal, bokáig ugrottam bele, nagyjából sikerült megszabadítanom a potyautas sárrögöktől. A futás utáni meleg tea és napfürdőzés megkoronázta a privát eseményünket.

 

További cikkek:

Túra
Kovács Józsi a Hegyi Kihíváson készült a Julian Alps terepfutó versenyre
2021.08.12.
Dynafit nagykövetünk a cseh Hegyi Kihívás nevű terepfutó verseny 64 kilométeres távját teljesítette, amely 2800 méter szintemelkedést tartalmazott. ...
Túra
Egy hétvége alatt két versenyen vett részt Michtiov Emese
2021.07.06.
Dynafit nagykövetünk szombaton a Trail Zone Gaja, vasárnap pedig a Nyúlcipőbolt Börzsöny Trail terepfutó versenyen vett részt. ...
Túra
Michtiov Emese tapasztalatai a Dynafit Alpine Running Vest futómellényről
2021.06.26.
Dynafit nagykövetünk hosszas keresés után megtalálta a számára megfelelő futómellényt. ...
SpiderClub Airborne