2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

Michtiov Emese tapasztalatai a Dynafit Alpine Running Vest futómellényről

Michtiov Emese tapasztalatai a Dynafit Alpine Running Vest futómellényről

2021.06.26.
Dynafit nagykövetünk hosszas keresés után megtalálta a számára megfelelő futómellényt.

Michtiov Emese tapasztalatai a Dynafit Alpine Running Vest futómellényről

 

A terepfutás kellékei:

Egy érdekes érzés szokott a hatalmába keríteni, amikor többen futunk egy kies úton, mintha egy mentőakció részeseként pisztolytáskával az oldalamon rettenthetetlen lennék. Hiszen minden ott van a kezem ügyében és az adrenalintól épp megállíthatatlannak is érezhetem magam. 

 

 

Mi is kell ennek az érzésnek a fenntartásához? 

 

Elsősorban a specifikus cipő és ruházat mellett a megfelelő időben elfogyasztott mikrotápanyagok és folyadékkortyok sorozata.  Amit valahol tárolni kell például a kulacsokat. Ha a markunkban fogjuk, akkor útközben több gondunk is akadhat:

 

  • Nincs szabad mászást segítő első végtagunk.
  • Kevésbé tudunk egyensúlyozni.
  • Egy esés vagy megcsúszás esetén nincs mivel tompítani, hacsak nem megy a tigrisbukfenc.
  • A gélt még csak ki lehet bontani egy kézzel és a fogunkkal, de nehézkes. Nem annyira elegáns.
  • A fáradságot késleltető tabletták: só, esetleg magnézium és BCAA bevétele sem lenne egyszerű fél kézzel.
  • Nem beszélve a kötelező felszerelésekről, a mobilunkról és a kulacsainkról.

 

 

A megoldás futóöv vagy a futózsák viselése. Futóövvel az a tapasztalatom, hogy Michelin babát csinál belőlem és inkább rövid távokon hordom (telefon, kulcs, zsepi és amíg van a kulacsban valami addig fogom). Hosszabb távokon viszont a futózsák egy nagyon praktikus és kényelmes találmány, mert minden kézre esik benne. Az már nehezebb, hogy a nekünk megfelelőt megtaláljuk.

Azt el kell áruljam, hogy évekig utált darab volt, mert meleg és csúszkál, viszont akkor meg elrontod a frissítést, amiből számos bonyodalom származhat főleg nyáron, mint a rettegett görcsök és dehidratáció. Kezdetben volt a folyadéktartályos zsákom (ezen sikerült túladnom), majd következett egy másik és egy harmadik. A harmadik egyébként épp egy Dynafites zsák, ami a Grossglockneren a nevezés mellé is járt ajándékba, de sajnos nekem egy idő után csúszkált nem lehetett kellően összehúzni, egy izmosabb mellkason jobban feszül, így hát a fiaim sportolnak most benne.

 

 

Viszont tavaly az őszi Mátrabérc Trailre kellőképpen berezelt állapotban végül beszereztem a negyediket, amit minden irányból megvizsgálgattam, hogy ne lifegjen ide-oda. Segített a választásban, hogy régóta követem Anna Comet Pascua-t - aki a 2019-es Grossglockner 50-es távjának győztese -aki a versenyeken Dynafit Alpine Running Vest-ben fut. Reméltem, hogy szédületes tempója is a zsákban lesz, de ez sajnos elmaradt. 

Meg kellett elégednem azzal, hogy van egy kényelmes könnyű mellényem, amit még szeretek is és nem lifeg rajtam. Van benne négy függőleges tasak a kulacsoknak géleknek, szeleteknek. Egy szintén könnyen hozzáférhető függőleges zipzáras zsebe az igazolványoknak és mobilnak. A hátán pedig egy kisebb zsák, amiben váltó pólót, esőkabátot vagy miegymást tehetsz. „Ottalvós” futásra nem alkalmas ez a könnyed zsák, inkább bébiultra kellék. Jó érzés, hogy elég jól szellőzik, most a 30 pár fokban is tesztelhettem és kétoldalt elég jól szabályozható a bősége, futás közben is egy könnyed mozdulattal.

A mellény kialakítása praktikus, zipzárral kapcsolódik össze és nem kell csatolgatni meg főzögetni felvételkor, valószínűleg ezért is stabilabb. A hátul lévő nagy zseb állítható patenttal záródik és alatta van még egy tartó, ahová a botot vagy akár nedves pólót lehet befogatni. (Botot még nem próbáltam, szóval ez csak egy ötlet.)

 

 

Nekem nagyon fontos szempont az anyagminőség, ezért nincs sok cuccom, fontosabb a komfort. Ebben a mellényben nincs befülledő érzésem, és nem érzek izzadságszagot sem. Hazaérve csak átöblítem és elég hamar meg is szárad. Nem tapasztaltam kidörzsölődést, mert az rendkívül kellemetlen tud lenni, ha a nyakadon vagy az oldaladon horzsolások keletkeznek, nem csak a futás utáni strandolás esetén. Hosszabb távokon így is van elég dolog, amire figyeljünk.

Összességében egy futómellény kiválasztási folyamata hasonlatos a hozzád illő fürdőruha megtalálásához, okoz néhány álmatlan éjszakát, de ha eleget billegtél benne a próbafülkében, a siker nem marad el.

További cikkek:

Túra
Kovács Józsi a Hegyi Kihíváson készült a Julian Alps terepfutó versenyre
2021.08.12.
Dynafit nagykövetünk a cseh Hegyi Kihívás nevű terepfutó verseny 64 kilométeres távját teljesítette, amely 2800 méter szintemelkedést tartalmazott. ...
Túra
Egy hétvége alatt két versenyen vett részt Michtiov Emese
2021.07.06.
Dynafit nagykövetünk szombaton a Trail Zone Gaja, vasárnap pedig a Nyúlcipőbolt Börzsöny Trail terepfutó versenyen vett részt. ...
Túra
Büki Ádám második lett a Lupa Love Run félmaratoni távján
2021.06.25.
Ádám 1:20-on belüli időt futott a Lupa Love Runon. ...
SpiderClub Airborne