Nagy Sára: Dynafit Speed MTN - teszt

Nagy Sára: Dynafit Speed MTN - teszt

2019.07.11.
Dynafit nagykövetünk tesztelte a Dynafit Speed MTN cipőjét.

Nagy Sára: Dynafit Speed MTN - teszt

Eddig túrázáshoz is általában a terepfutócipőmet használtam. Bár van klasszikus túrabakancsom, de annyira megszoktam már a könnyű, jól tapadó terepcipőket, hogy bakancsban nem szeretek túrázni, csak akkor használom, ha mindenképp megkövetelik a körülmények. Ugyanakkor a futócipők csillapításból fakadó puhasága bármennyire is jól szuperál arra, amire kitalálták, azaz tökéletes futni, de túrázni sokszor „túl puha.”

Mivel az elmúlt időben sokat túrázunk technikás terepen, nagyon megörültem, amikor rátaláltam a Speed MTN cipőre, amelyet kifejezetten alpesi terepre terveztek. Ez nem egy terepfutócipő, hanem gyors túrázáshoz való lábbeli. Túracipőkhöz képest kifejezetten könnyű, 390 g-os súlyával egyből a szívembe lopta magát. Futócipőkhöz képest jóval keményebb lábbeliről van szó, kisebb a csillapítása, mivel nem is kell akkora becsapódást elnyelnie túrázás során, mint futáskor a cipőnek. A keménység viszont nem megy a kényelem rovására. (Személy szerint problémám van a bütykömmel, keményebb bakancsok egyből kikezdik a problémás területet, a Speed MTN cipőben szerencsére semmi problémám nem volt még.)

 A másik személyes preferenciám a gyorsfűző. A Quick Lacing fűzőrendszerrel ha egyszer bekötöm a cipőt, az sok-sok óra túrázás után - jöhet patakátkelés vagy bokáig érő hó - a helyén marad.

Mivel a Dynafit cipőkkel eddig soha nem volt semmi gondom, soha nem törte ki lábam (Alpine Pro cipőmet is egy horvát terepultrán avattam), így a Speed MTN-nek is bizalmat szavaztam: első használatra egy 30 km-es, 1500 méter pozitív szintet tartalmazó technikás alpesi körre vittem el. Meredek hegyoldalak, vizes és száraz sziklák váltakozva, kavicsok, térdig érő hó, patakátkelések.

Méltó tesztkörnyezet 😊

Ami először feltűnt, hogy stabilitása miatt kiválóan tapad is, nagyon jó tartása van: sziklás, meredekebb részeken tökéletesen megtartotta a lábam, így biztosítva a dinamikus túrázást. Megerősített orrészével bátran lehet menni, ahogy a csövön kifér, szépen védi a lábujjakat a kövektől.

A túrabakancsokhoz képest „direktebb” kapcsolatot biztosít mindenféle talajjal, a jobb „visszajelzésnek” köszönhetően biztonságosabb érkezést, így a bátrabb, igazán dinamikus, gyors túrázást támogatja a Speed MTN.

…és ami igazán meglepett, mert nem számítottam rá. Meredek hegyoldal, mély, olvadozó hóval. Tipikusan az a helyzet, ahol csúszkálva (inkább esve-kelve) valahogy lejutsz a hegyről. A Speed MTN cipőben kipróbáltam: lefutottam teljesen stabilan. Olyan élmény volt, mint amikor először fut valaki jeges-csúszós talajon csúszásgátlóval a lábán.

Az a bizonyos tökéletes tapadás

A Speed MTN kapható GORE-TEX® és anélküli változatban is. Nyárra én a jobban szellőző, nem vízálló verziót választottam.  

További cikkek:

Túra
Kovács Józsi a Sunset eTrailen tesztelte a Dynafit Ultra Pro terepfutó cipőt
2019.09.01.
Kovács Józsiék lefutották a Sunset eTrail 42 kilométeres távját a Vértesben. ...
Túra
Büki Ádám bemutatja a Dynafit Alpine Running futómellényt
2019.08.15.
Dynafit nagykövetünk idei két terep ultráját a Dynafit Alpine Running futómellényben futotta. Alább a tapasztalatairól olvashattok. ...
Túra
Dynafit 2020-as újdonságok
2019.07.22.
Pár hete Csehországban jártunk, ahol bemutatták nekünk a Dynafit 2020-as termékkínálatát. Összegyűjtöttünk néhány újdonságot. ...
SpiderClub Airborne