Mit is jelent pontosan, amit terepfutásnak nevezünk? – Terepfutó körkép

Mit is jelent pontosan, amit terepfutásnak nevezünk? – Terepfutó körkép

2018.07.23.
Az úgynevezett „terepfutás” több szakágra bontható nemzetközi szinten, természetesen mindegyik külön elnevezéssel rendelkezik. A terepfutásnak alapvetően 3 „változata” terjedt el. Cikksorozatunkban az ezek közti hasonlóságokra és különbségekre szeretnénk fókuszálni.

Mit is jelent pontosan, amit terepfutásnak nevezünk? – Terepfutó körkép

Első lépésben, hogy átlátható legyen az egész, ismernünk kell a sportszervezetek felépítését. Ezt a hegyifutáson keresztül szeretnénk bemutatni.

Adott tehát a hegyifutás, mint sportág. Ezért a sportágért egy nemzetközi szövetség felel, azaz az IAAF. (International Association of Athletics Federations – Nemzetközi Atlétikai Szövetség) Ezalatt azt kell érteni, hogy nemzetközi színtéren ez a szövetség hozza a sportággal kapcsolatos döntéseket, szabályokat és végzi az ellenőrzéseket. Az IAAF égisze alatt fut a WMRA (World Mountain Running Association – Nemzetközi Hegyifutó Szövetség), így ez némileg bonyolítja a képet, de tekintsünk rá úgy, mint az IAAF egy részére. A nemzetközi szövetséget a tagországok saját szövetségei alkotják. Ezesetben a MASZ (Magyar Atlétikai Szövetség) tagja az IAAF-nek. Mivel a WMRA az IAAF része, ezért hazai részről a MASZ-on belül a Hegyi- és Terepfutó Bizottság (korábban MAHFUSZ - Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség) felel a hegyifutásért. A MASZ tagjai az egyesületek, mint például a Vasas SC vagy a Budapest Honvéd. Az egyesületeket a leigazolt sportolók alkotják.

A nemzetközi versenyekre (például Világbajnokság, Európabajnokság) utazó keretet mindig a hazai szövetség jelöli ki, illetve nekik van joguk nevezni a versenyzőket.

Cikksorozatunk első részében a hegyifutást szeretnénk részletesen bemutatni.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alá tartozik, azon belül is a WMRA-hoz. (World Mountain Running Association)

Honlapja:

www.wmra.ch
http://hegyifutas.hu/

Magyarországon a MASZ (Magyar Atlétikai Szövetség) égisze alatt, korábban MAHFUSZ (Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség) néven ismert, ma már Hegyi- és Terepfutó Bizottság néven fut.

 

A nemzetközi szövetség minden évben megrendezi a következő eseményeket:

Hegyifutó Világbajnokság (ez a fő esemény) – 1985 óta

Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság – 2004 óta

Európabajnokság – 1995 óta

Youth Cup (Ifjúsági verseny 16-17 éveseknek) – 2006 óta

Master Világbajnokság (35 évnél idősebbeknek 5 évenkénti korosztályokkal) – 1998 óta

Jelenleg 5 állomásból álló Világkupa sorozat, melynek része a „Normál távú” Világbajnokság - 1999 óta

ABAF Bajnokság (Balkán) – 2008 óta

NACAC Bajnokság (Észak-Amerika) – 2004 óta

CONSUDATLE Bajnokság (Dél-Amerika) – 2006-tól 2013-ig rendezték

AAC Bajnokság (Afrika) – 2009-től 2014-ig rendezték

Commonwealth Bajnokság – 2009-ben és 2011-ben

Először vegyük sorra az összes nemzetközi eseményre vonatkozó szabályokat, majd az egyes versenyek közötti eltéréseket.

Az átlagos leejtés nem haladhatja meg a 20%-ot. (500 méterre vetítve) Nem tartalmazhat veszélyes részeket a pálya és 20%-nál kevesebb része lehet aszfalton. A pálya első 250 métere nem tartalmazhat éles kanyart és az első 100 métert el kell keríteni, illetve a pályának elég szélesnek kell lennie, hogy elférjen rajta a mezőny. Az utolsó 100 méter szintén nem tartalmazhat kanyart és el kell keríteni. Az egész pályát világosan ki kell jelölni az esemény nevével ellátott szalagokkal, nyilakkal vagy egyéb jelzésekkel.
A nem körversenyek (mainly uphill) esetében az egyes kilométereket is jelölni kell, illetve a célvonal előtti utolsó 500, 250 és 100 métert is. Hosszútávú világbajnokság esetén végig jelölni kell.
A rajtvonalnál az egyes nemzetekből egy-egy fő állhat az első sorba és a nemzet további tagjai mögöttük sorakoznak egy vonalban.
A ruhára és a felszerelésre az IAAF szabályai vonatkoznak. Egy nemzet versenyzőinek ugyanabban a színösszeállítású ruhában kell versenyezniük. (kivéve Master Világbajnokságon, mert ott nem releváns, de elvileg ugyanabban a színösszeállításban kellene versenyeznie minden versenyzőnek) A versenyzőknek két rajtszámot kell viselnie. (hason és háton)
A versenyek nyitóünnepséggel kezdődnek a verseny előtti napon, és díjátadóval zárulnak a verseny estéjén.
Doppingtesztet végeznek.
A világversenyeken a nemzetközi szövetség fizeti a versenyzők szállását és a nevezését egy meghatározott létszámig. Az útiköltséget a versenyzők vagy a hazai szövetség. A Master Világbajnokság önköltséges.
Alapvetően a versenyeken tilos használni futózsákot, botot, köteleket, iránytűt vagy hasonló eszközöket. Elsősorban a Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság esetében merülhet fel a bot és a zsák használata. A botot elég szigorúan veszik, a zsákot azonban nem szokták annyira ellenőrizni.
Az egyes világversenyeken különböző kategóriákba sorolják a versenyzőket és a pályát illetően is lehetnek eltérések a fent említetteken kívül.

A „Normál távú” Világbajnokságot és az Európabajnokságot rendezhetik „uphill”, azaz végig felfelé, illetve „up and downhill”, azaz fel és lefelét is tartalmazó pályán. Páros években mainly uphill, páratlan években up and down versenyt rendeznek a Világbajnokságon. Ha az egyik évben a Világbajnokságon up and down pályát jelölnek, akkor az Európabajnokságon mainly uphill pályát kell, hogy tűzzenek.
A verseny legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 3000 métert.
Az up and down pálya 5-6 kilométeres körből áll. (juniorok 1 kör, felnőttek 2 kör) 200-250 méter szintemelkedést tartalmaz és legalább 200 méter különbségnek kell lennie a pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontja között.
A mainly uphill pálya maximum 10% leejtőt tartalmazhat.
Megkülönböztetnek felnőtt és junior (U20) kategóriákat.
2-3 kilométerenként frissítőpont található. Frissítőállomáson kívül igénybe vett frissítés esetén a versenyző kizárható.

Versenytávok:
Junior: 5-6 km (16-19 év)
Felnőtt: 10-12 km
 

Bármely junior versenyző (18-19 éves) indulhat a felnőtt vagy a junior versenyben, de csak az egyikben. A junior kategóriában indulhatnak ifjúsági (16-17 éves) versenyzők is, de felnőttben nem. 16 év alatti versenyző nem indulhat.

A hazai szövetség 5 főt nevezhet, akik közül 4 futó indulhat és a legjobb 3 fő eredménye számít bele a csapatba. Az összpontszámot a helyezések összege adja és a legalacsonyabb pontszámot elérő nemzet lesz a győztes.

 A Hosszútávú Világbajnokság szintén lehet manly uphill és up and downhill, de nincs rá szabály, hogy melyik évben milyennek kell lennie. A táv nem lehet maratonnál (azaz 42 kilométernél) hosszabb, illetve a győztes időnek 2 és 4 óra közé kell esnie (férfiak) A teljes szintemelkedésnek nem kellene meghaladnia a 2000 métert, illetve a legmagasabb pontnak a 3000 métert. 5 kilométerenként van frissítőpont (körülbelül 20 percnyi futás) – víz, szivacs, energiaital. 18 év alatti versenyző nem indulhat. Maximum 6 ember nevezhető, de csak 5 indulhat és a legjobb 3 számít bele a csapatba. A szabályokat valamelyest rugalmasabban kezelik, ami a pályajelölést illeti.

A Hosszútávú Világbajnokság rendezését általában nagyobb külföldi terepversenyek rendezőire bízzák, tehát a Világbajnokság tulajdonképpen egy kategória lesz. Mellette párhuzamosan fut nyílt verseny, amelyen bárki részt vehet. A rajtoltatásban viszont először a világbajnoki futam vághat neki a versenytávnak. Legalább 20 perccel később kell indulnia a nyílt versenynek.

 

Youth Cup: 16-17 évesek versenye. Lehetőség szerint évente kell cserélődnie a mainly uphill és az up and down pályáknak. Nem mehet 2000 méter felé a verseny.

Távok: A távokat illetően idén változtatás történt. Manly uphill pálya esetén 3-5 km és 300-500 méter szintemelkedés van előírva, up and down esetén 3-5 km és 150-250 méter szintemelkedés.

Korábban a fiúk esetében pályatípustól függetlenül 5 km, míg lányoknál 3 km hosszúságú volt. Mainly uphill verseny esetén a fiúknál 400-500 méter szintemelkedés, lányok esetén 200-300 méter volt előírva. Up and down verseny során a fiúk 200-250 méter szintemelkedést, míg a lányok 100-150 méter szintemelkedést kellett, hogy teljesítsenek.

A up and down körversenynek 1 vagy 2 körből kell állnia és legalább 100 méter szintkülönbségnek kell lennie a pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontja között.
A mainly uphill pálya maximum 10% leejtőt tartalmazhat.

Egy nemzet maximum 5 főt nevezhet minden kategóriába, de csak 4 állhat rajthoz. A szabályzat szerint a rendező ország indíthat két csapatot, ami azért érdekes, mert a csapateredménybe 3 fő eredménye számít bele, így ahhoz nekik 6 főt kellene legalább indítani.

Korábban 9 főt lehetett nevezni, de csak 8 indulhatott, ebből következően két csapat is részt vehetett a versenyben.  

Master Világbajnokság: Uphill versenyek vannak preferálva, de rendezhetnek up and down versenyt is. A legmagasabb pont nem haladhatja meg a 3000 métert.

Távok: Itt is változás történt. A férfi és női 35, 40, 45, 50-es kategóriák esetén 10 kilométer hosszúságú a pálya. Up and down pálya esetén 400 méter emelkedés, mainly uphill esetén 800 méter szintemelkedés van előírva. A férfi és női 55, 60, 65, 70, 75-ben korosztályokban 8 kilométer hosszúságú a pálya. Up and down esetén 300, mainly uphill esetén 600 méter szintemelkedést kell teljesíteni. Ez 2019-től lép életbe. A csapatversenyben mindenhol a legjobb 3 fő eredménye számít, azonban a 2 fős csapatok is besorolják az eredménylistára a 3 fős csapatok után. (2018-as változtatás)

Ha a lehetőségek nem engedik akkor lehet azonos táv a két táv között (8-10)

Korábban:

Men 35, 40, 45, 50 (3 fős csapatok) korosztályok esetén 10 kilométer hosszúságú pálya és up and down esetén 400 méter emelkedés, mainly uphill esetén 800 méter szintemelkedés volt előírva.
Az összes női korosztályban és a férfi 55, 60, 65, 70, 75 ( 2 fős csapatok) korosztályokban 8 kilométer hosszúságú pálya, up and down esetén 300, mainly uphill esetén 600 méter szintemelkedést kellett teljesíteni.

Frissítiőpont 2-3 kilométerenként kell, hogy legyen. (10 percnyi futás)
Az egyes korosztályok, például az M35 a 35, 36, 37, 38, 39 éves versenyzőket foglalja magában. 80 év feletti futó nem indulhat a versenyeken.

Hegyifutó Világkupa: A világkupa egy versenysorozat. Állomásainak száma évről évre változik, de elmondható, hogy 4 és 7 között mozog. A sorozat része a korábban említett hegyifutó világbajnokság is. A végső elszámoláshoz legalább két versenyen kell részt vennie a versenyzőknek, de a legjobb 4 vagy 5 eredmény kerül számításba. A világbajnokságon kívül a többi állomás nyílt verseny, azaz bárki indulhat. 2017-ben összesen 11.800 Euro, 2018-ban 12.000 Euro kerül kiosztásra a legjobb 15 nő és férfi között a végső elszámolásnál. A világkupákon a rendező köteles ingyenes nevezést és szállást biztosítani az előző évi top 10 férfinek és nőnek, illetve az adott évben a világkupa sorozat első 5 helyén álló versenyzőének.

A „Normál távú” Világbajnokságra, a Hosszútávú Világbajnokságra, az Európabajnokságra és a Youth Cupra a Hegyifutó Bizottság delegálhat válogatottat. A Master Világbajnokságra és a Világkupa sorozat állomásaira (kivéve a Világbajnokságot) a versenyzők egyénileg nevezhetnek, azaz nem a hazai szakszövetség intézi a nevezést. A Világkupa sorozat egyes állomásai rendszerint pénzdíjas versenyek.
A Hegyi- és Terepfutó Bizottság minden évben előre lefektetett válogatási elvek alapján dönt a kiutazókról. Ezen helyek sorsa legtöbbször a Hegyifutó Országos Bajnokságon, a Hosszútávú Hegyifutó Országos Bajnokságon és a Hegyifutó Félmaraton Országos Bajnokságon dőlnek el, vagy ezen versenyekkel párhuzamosan zajló rövidebb távokon például a Youth Cup esetében.
A Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság némi átfedésben van a Skyrunninggal, hiszen a szabályok alapján kijelölésre kerülhet olyan pálya, amely mindkét szakág elvárásainak megfelel.

Egy kis történelem:

A WMRA 1984-ben jött létre ICMR (International Committee of Mountain Running – Nemzetközi Hegyifutó Bizottság) néven és csak 1998-tól vált önálló szövetséggé WMRA néven. Hivatalosan 2009-től hívják a fő eseményt Hegyifutó Világbajnokságnak, előtte World Mountain Running Trophynak nevezték. 1992-ig együtt rendezték a normál és a hosszútávú versenyt. Ekkor a hosszútávú megmérettetés 14 és 17 kilométer közé esett a felnőtt férfiak tekintetében és 6 és 8 kilométer közé a nőket nézve. A rövidtáv 8 és 12 kilométer közé esett, viszont csak férfiaknak rendezték.
Az adatbázis szerint 1989-ben vett részt először magyar csapat a világbajnokságon.

Legjobb magyar eredmények:

1989. World Mountain Running Trophy
Kerékjártó István 15. (hosszútáv)

1992. World Mountain Running Trophy
Junior női csapat 2.
Czene Szofia 4. (junior)
Szabó Szofia 8. (junior)
Halaz Tímea 11. (junior)
Merényi Tímea 27. (felnőtt)

2000. World Mountain Running Trophy
Csomor Erika 26. (felnőtt)

2002. World Mountain Running Trophy
Mészáros Szilvia 15. (junior)

2007. Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság
Tóth Tamás 28.

2011. Hegyifutó Világbajnokság
Kovács Ádám 9. (felnőtt)

2011. Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság
Wermescher Ildikó 22.

2012. Hegyifutó Világbajnokság
Kovács Ádám 24. (felnőtt)
Merényi Tímea 26. (felnőtt)
Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság
Kovács Ádám 12.

2013. Hegyifutó Világbajnokság
Merényi Tímea 19. (felnőtt)

2014. Hegyifutó Európabajnokság
Szabó Sándor 29. (felnőtt)

2015. Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság
Merényi Tímea 10.

Cikksorozatunk következő részében a terepfutás egy másik ágát, a Skyrunningot mutatjuk be.

További cikkek:

Túra
Büki Ádám kipróbálta a Dynafit 2020-as terepfutó cipőjét, a Sky Prot
2020.01.31.
Dynafit nagykövetünket az a megtisztelő feladat érte, hogy tesztelhette a Dynafit 2020-as terepfutó cipői közül a csúcsmodellt, a Dynafit Sky Prot. ...
Túra
Kovács Józsi a Sunset eTrailen tesztelte a Dynafit Ultra Pro terepfutó cipőt
2019.09.01.
Kovács Józsiék lefutották a Sunset eTrail 42 kilométeres távját a Vértesben. ...
Túra
Büki Ádám bemutatja a Dynafit Alpine Running futómellényt
2019.08.15.
Dynafit nagykövetünk idei két terep ultráját a Dynafit Alpine Running futómellényben futotta. Alább a tapasztalatairól olvashattok. ...
SpiderClub Airborne