Michtiov Emese a futószoknyákról

Michtiov Emese a futószoknyákról

2019.06.27.
Terepfutó nagykövetünk megválogatja, hogy milyen ruhákat visel futás közben. A Dynafit terepfutó szoknyában megtalálta a számításait.

Michtiov Emese a futószoknyákról

Dress code a futásban –avagy a terepfutás a futódivat Párizsa

Gyerekkoromban egy farmer és a megunhatatlan szürke póló volt a nagy kedvenc, aztán jöttek a csini ruhák. Kezdetben a futással is így voltam, néhány különböző hosszúságú technikai nadrág és néhány különböző karhosszúságú felső, időjárástól függően váltogatva. Eltelt jó néhány év aztán jött a karszár és a futószoknya.

Külföldi terepfutó versenyek fotóit vagy videóit nézegetve úgy érzem sokszor magam, mintha egy divatmagazint lapozgatnék, de egyre inkább így van ez itthon is. Nem túlzás, azt állítani, hogy néhány terepfutó igazi „divatdiktátor”, tüllszoknya, színes haj- és fejpántok, szerintem ennek több oka is van.  A színek, a szabások, az anyagok profizmusa mind hozzájárul, hogy jó legyen a közérzeted a mindennapokban, ami hatványozottan igaz a sportruházatra. Minden azt sugallja, a külvilág felé, hogy jól érzed magad a bőrödben. Szélsőséges időjárási körülmények között így például egy nyári meleg napon végzett edzésnél, vagy még inkább versenyen nagyban hozzájárul a komfortérzetedhez egy jól kiválasztott öltözék, ugyanígy rengeteg bosszúságot is okozhat egy kidörzsölődés.

Dynafit: Erika Harrer

Amíg egy atlétikai versenyen a futómez tiszavirág életet él, de még egy 3 órás maraton esetében is így van, addig egy ultratávú futáson vagy hosszú terepversenyen (átöltözni kevés a lehetőség az erdőben), ki kell állnia a ruházatnak több próbát is. Sok órán át (ez lehet fél naptól akár több, mint 24 óra) Jól szellőzzön, ne dörzsöljön ki sehol, gyorsan száradjon, vagy ha vizes is ne legyen zavaró, ne érezd magad több óra izzadás után sem ápolatlannak. -  Meg persze igaz az is, hogy szeretnénk jól mutatni a versenyen készülő fotókon, nem pedig csapzott elázott madár képében, és persze bűzölögni sem szeretünk egy nem megfelelően szellőző anyag miatt-.

Terepfutas.hu

Nem szerettem volna ilyen kimenetelű öltözési bakit elkövetni idén Pünkösdkor az első ultra távú - nevezzük kis ultra távúnak – terepversenyemen, gondosan tervezgettem és akkor a pihenő héten kipróbáltam a futószoknyát, ami plusz mentális töltetet is adott (pedig fenntartható vásárlás párti vagyok, csak ami szükséges). Még szerencse, hogy a szoknya és nem az esőkabát, mellett döntöttem, mert a május végi időjárás tréfált velünk, és esőre meg dagonyára számítottunk, de a helyébe hőségriadót kaptunk. 

 

A viharkabát a táskában maradt, és a rekkenő hőségben csuromvizes szoknyában és ujjatlan trikóban futottam. Sajnálhatják a fiúk, hogy nekik nincs ilyenjük, mert hihetetlen szabad érzés szoknyában futni, minőségileg ad jobb közérzetet és a Dynafit Alpine Pro 2 in 1 szoknyája alatti kis sort, annyira szellős, hogy nem is érzed, hogy rajtad van, az izzadságot olyan jól felszívja és elvezeti, hogy alig hittem el.  Majdnem 8 órát futottam benne – előtte két rövid futáson kipróbáltam – sehol nem zavart, annyira puha az anyaga. Összehasonlítva az eddigi futó sortommal, - amit alig vártam, hogy egy zuhany kíséretében levegyek - nagyon nagy különbséget érzek pozitív szaldóval, ráadásul nagyon kevés rövidnadrágot találok magamra, ami jól áll. A fotókon is jobban mutat és kaptam pár pozitív visszajelzést is, miszerint elég csinos, kell ennél több egy nőnek?

 

Az is fontos szempont, hogy nem érdemes semmi feleslegeset magunkra aggatni, mert mi cipeljük aztán, itt minden ruhadarabnak funkciója van. A csősál remek hűtéshez például, amikor bevizezed egy patakban, vagy forrásnál, de akár le is mosakodhatsz vele, a fejedre húzhatod a nap ellen vagy törölgetheted a homlokodat. Ha már nincs rá szükséged, feltekerheted a kezedre. A színes haj- és fejpánt véd az időjárás ellen, és elszívja az arcodból az izzadságot.

Player.hu:A férfi szoknya története

Nem tudom ki, hogy van vele, de szoknyában még a futás is más, mint nadrágban.  Szerintetek jó lenne a férfiaknak is terepmintásban vagy kockásban, mint Jean Paul Gaultiernél vagy Yves Sant Laurent –nél? Vagy esetleg olyan, mint az egyiptomiak vagy a maláj harcosok öltözéke? Fő a kényelem!

További cikkek:

Túra
Kovács Józsi a Sunset eTrailen tesztelte a Dynafit Ultra Pro terepfutó cipőt
2019.09.01.
Kovács Józsiék lefutották a Sunset eTrail 42 kilométeres távját a Vértesben. ...
Túra
Büki Ádám bemutatja a Dynafit Alpine Running futómellényt
2019.08.15.
Dynafit nagykövetünk idei két terep ultráját a Dynafit Alpine Running futómellényben futotta. Alább a tapasztalatairól olvashattok. ...
Túra
Dynafit 2020-as újdonságok
2019.07.22.
Pár hete Csehországban jártunk, ahol bemutatták nekünk a Dynafit 2020-as termékkínálatát. Összegyűjtöttünk néhány újdonságot. ...
SpiderClub Airborne