2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

Kovács Józsi évzáró gondolatai

Kovács Józsi évzáró gondolatai

2020.01.03.
Dynafit nagykövetünk tartalmas évet zárt és motiváltan vág neki 2020-as futókalandjainak.

Kovács Józsi évzáró gondolatai

„Fogyni akarok… Nem szeretnék kifulladni, ha lépcsőznöm kell… A doki azt mondta kellene kocognom néha… Le szeretném futni a félmaratont, az elég menő… Olyan sokan futnak az ismerőseim közül, biztos van benne valami… Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a futás… A barátnőmnek jó lába lett a futástól, nekem is olyan kell… Valamit rendszeresen kellene sportolnom, a futást a legegyszerűbb elkezdeni…”

 

Az ember sok okot tud találni, hogy miért kezdjen el futni, valójában mindegyik kamu. 😊A valóság az, hogy a „belső lényünk” hozza létre bennünk a szándékot a futás elkezdésére annak érdekében, hogy lecsituljanak elménk háborgó hullámai, és a fejünkben zúgó fehér zajnak minél kisebb legyen az életünkben betöltött károsító hatása. Ennek persze többnyire nem vagyunk tudatában, már csak azt vesszük észre, hogy néhány, rendszeres futással töltött év után nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá váltunk.

 

 

„Az állóképességi versenyek belső csendjét nem könnyű reprodukálni, de fontos ahhoz, hogy jobban tudj összpontosítani a mindennapokban. A versenyzés segít megvédeni az agyadat a számítógépeken és a telefonokon átszűrődő zajtól… Azért is kezdtem el a hosszú távokon versenyezni, hogy eltereljem a gondolataimat. A távfutás komoly összpontosítást igényel. Ezzel szemben a társadalom szereti, ha ide-oda csaponganak a gondolataink, egyik fénylő kacattól a másikig. Folyamatosan lefoglaljuk az agyunkat valamivel, és nem is marad választásunk: saját nyugtalan, rohanó elménk rabszolgái leszünk, és folyamatosan hallgatnunk kell a belső csacsogást. Ez azonban nem igazi gondolkodás, csak az idegeinkben generált fehér zaj, ami elvonja a figyelmet arról, ami valóban fontos.” (Joe De Sena, a Spartan Race alapítója)

 

Számomra 2019 egy elképesztően élmény-dús év volt. Ebből adódóan részese lehettem mind hidegnek mind melegnek, és úgy érzem, hogy idén talán kevésbé heves, inkább nyugodtabb reakciót váltottak ki belőlem a futás hozta pozitív és negatív élmények egyaránt. Ez a fajta hozzáállás egy sportos életmódhoz építő jelleggel hat a személyiségre, de nem túl egyszerű ilyen szinten kordában tartani a csapongó és rosszul programozott elmét. De azért próbálkozom. 😊

 

 

Hogy konkrétabban miket is élhettem át a futás által ebben az évben, itt egy kis áttekintés néhány gondolat erejéig:

 

 • totális, mindent elsöprő eufória (Szentlászló Trail)
 • végtelennek, soha véget nem érőnek tűnő szenvedés (Korinthosz 160)
 • versenyzés éjjel és nappal (Ultrabalaton páros Kasnyik Gáborral)
 • egyéni csúcsok minden távon (1k, 5k, 10k, 21k, 42k, 50k)
 • zúzás párban, komoly tempóban (Nomád terepfutás 26 Széll Gáborral)
 • futás a vadonban napkeltétől napnyugtáig (Börzsöny 25 legmagasabb csúcsa Lévai Viktorral)
 • futóedzés több napon át (Balaton Szupermaraton privát-páros Hadabás Katalinnal)
 • futás a világ legszebb tájain (futóedzések Hawaii-on)
 • hatalmas meccsezés versenyen (Vértes Terep Minimaraton Szilágyi Károllyal)
 • az első dobogós helyem (Kígyósi Kastély Maraton, 3. hely)
 • csatlakozás a Dynafit Team Hungary-hoz, nagy köszönet a lehetőségért!

 

 

Egy kis statisztika:

 

 • 3 200 km lefutott táv
 • 53 800 m szintemelkedés
 • 325 óra futással töltött idő
 • 209-szer indultam ki futni az évben, vagyis 1,75-naponta.

 

2020-ban minimálisat fogok változtatni a felkészüléseken. Az „irtózatosan hosszú” távokat elengedem, inkább a minőségi futásra törekszem, 100 km-en belül szeretnék gyorsabb lenni. Na, ez így még mindig nagyképűen hangzik… 😊Rengeteget tanultam az éven Maráz Zsuzsitól, Dr. Paál Emőkétől és saját tapasztalatból is, főleg a frissítésről, túledzettségről, regenerációról. Megtanultam hogyan „mérjem” a fáradtságot, és ehhez alakítom az edzések terhelését. Mindezeket felhasználva kíváncsi vagyok, hogy mit fog hozni az új év.

 

 

A saját táplálkozásom reformját tovább folytatom 2020-ban is. Idénre sikerült teljesen elengednem a marha, disznó, csirke fogyasztását, és az év utolsó hónapjaira a hal is „elúszott”. A következő évben mindamellett, hogy a húsfogyasztásra nem akarok visszaállni, a tejtermékek kiiktatása következik, ami nehéz dió lesz, mivel elég sokat eszem-iszom ezekből, de türelemmel és kitartással sikerülhet.

 

2020-ban több versenyen is indulni szándékozom, de 3 rendezvény van, amibe 100 százalékot szeretnék rakni:

 

 • május: Szentlászló Trail (84 km/3100 m)
 • július: Grossglockner Ultra Trail (110 km/6500 m) (Ausztria)
 • október: Limone Extreme Skyrace (22 km/2050 m) (Olaszország)

 

Kilométerekben és sikerekben gazdag új évet kívánok Mindenkinek! 😊

További cikkek:

Túra
Büki Ádám top 10-ben a Hegyifutó Országos Bajnokságon
2020.07.20.
Dynafit nagykövetünk abszolút 9. helyezést ért el a Parádfürdő és Kékestető között rendezett 8,8 kilométeres terepfutó versenyen. ...
Túra
Büki Ádám 30 kilométeres utcai futóversenyen vett részt
2020.07.14.
Dynafit nagykövetünk ezúttal aszfalton mérettette meg magát egy 30 kilométeres futóversenyen. ...
Túra
Kovács Józsi Gerecsei hegyi maratont futott
2020.06.22.
Dynafit nagykövetünk a Vércse 100-ra készülődve futott egy terep maratont a Gerecsében. ...
SpiderClub Airborne