2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

Büki Ádám osztrák versenyekkel zárta az évet

Büki Ádám osztrák versenyekkel zárta az évet

2019.12.23.
Dynafit nagykövetünk december 16 és 21 között az obertilliachi biatlon IBU kupán versenyzett.

Büki Ádám osztrák versenyekkel zárta az évet

Rövid Egyéni – 15 kilométer

 

Ebben az idényben nagyon nincs szerencsém a versenynapi időjárással. Vagy, ha pontosabban szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a pályák állapotával. Harmadik csoportból akkor sem mindig jó indulni, ha tökéletesek a körülmények, de ha folyamatosan romlanak, akkor kifejezetten rossz. Már a léctesztelésnél is látszódott, hogy mennyire felkásásodott a vizes hó azokon a részeken, ahol több ember is végigment. 111-es rajtszámmal indultam, ami egyet jelentett azzal, hogy az egész pálya kásás lesz.

 

 

Az első három körben még úgy ahogy találtam kevésbé szétsíelt nyomokat a 3 kilométeres körön, de az utolsó két kör vízisíelés volt. Már nem volt érdemes keresni jobb nyomokat, hanem csak menni kellett a legrövidebb úton. A futásomnak volt egy-két pozitívabb része, de összességében nem mondanám, hogyha tökéletesek lettek volna a körülmények, akkor sokkal jobb eredményt értem volna el. 

 

 

Az első két lövészet után még némi bizakodásra is volt okom 2+1 hibával, viszont a harmadik lövészet során lőtt három hibám ezt a részét is elvitte a versenynek. 

Az utolsó lövészetnél még szerencsétlenkedtem is egy sort a lőszerekkel. Egy lőszer még azelőtt kiugrott a tárból, hogy betettem volna a fegyverbe, egy másik pedig rossz rázárás miatt ugrott ki. Így inkább arra koncentráltam, hogy gyorsan rátöltsem a két pótlőszert, mintsem, hogy eltaláljam a korongokat. Az újabb három hiba gyakorlatilag megpecsételte a napi eredményemet.

 

 

Sprint – 10 kilométer

 

A rövid egyéni után bizonyossá vált, hogy két nappal később a sprinten ugyanaz lesz a forgatókönyv, ami a pályát illeti. Kásás, mély hó. Talán annyival volt szerencsésebb, hogy a mezőny elejének sem volt sokkal jobb minőségű a pálya, így nem volt akkora hátrány, hogy ismét magas rajtszámmal (115) indultam.

A futásban szerencsém volt, mert minden körre kaptam egy nálam erősebb futót, akikkel el tudtam menni egy-egy teljes kört. Szinte rögtön a rajtom után utolért a 74-es számú osztrák srác, aki akkor indult a befutókörére. Először kicsit leszakadtam, de azt vettem észre, hogy vissza tudok zárkózni különösebb erőlködés nélkül, úgyhogy nem engedtem el. 

Fekve kétszer hibáztam. A második köröm elején megelőzött a 97-es szlovák srác, aki az osztrák sráchoz hasonlóan szintén a befutókörét futotta. Be tudtam állni mögé, sőt a kör végén a nagy emelkedőn vissza is előztem.

 

 

Az álló lövészetnél nem sikerült stabilan beállni, így rögtön az első két korongot elhibáztam. Ezután megpróbáltam gyorsan rálőni a maradék három lövést, hogy legalább a sebességen ne veszítsek sok időt. A gyorsaság miatt kettőt is elhibáztam. 

Az utolsó körömön utolért a 119-essel mögöttem induló román srác. Tőle néhány másodperccel leszakadtam a kör végére, de jó tempót diktált, majdnem a teljes körön tudtam követni.

A lövészet pocsékul ment a versenyen és a futás sem volt az igazi, de az biztató, hogy viszonylag könnyedén el tudtam menni a többi versenyzővel.

Ezzel a versennyel lezárult az IBU kupa első trimesztere, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, mert igazából csak egy verseny eredményével vagyok elégedett. Az biztos, hogy ez egy nehezebb időszak volt, úgyhogy most 1-2 nap pihenő vár rám, hogy aztán újult erővel kezdjem meg a felkészülést a januári versenyekre és persze a vizsgáimra.

További cikkek:

Túra
Büki Ádám top 10-ben a Hegyifutó Országos Bajnokságon
2020.07.20.
Dynafit nagykövetünk abszolút 9. helyezést ért el a Parádfürdő és Kékestető között rendezett 8,8 kilométeres terepfutó versenyen. ...
Túra
Büki Ádám 30 kilométeres utcai futóversenyen vett részt
2020.07.14.
Dynafit nagykövetünk ezúttal aszfalton mérettette meg magát egy 30 kilométeres futóversenyen. ...
Túra
Kovács Józsi Gerecsei hegyi maratont futott
2020.06.22.
Dynafit nagykövetünk a Vércse 100-ra készülődve futott egy terep maratont a Gerecsében. ...
SpiderClub Airborne