2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

Büki Ádám 2019-et búcsúztatja

Büki Ádám 2019-et búcsúztatja

2020.01.01.
Dynafit nagykövetünk eseménydús éven van túl.

Büki Ádám 2019-et búcsúztatja

SZÁMOKBAN:

39 verseny – 498,6 kilométer

 

Edzés:

- Futás: 1426 km

- Sífutás és síroller: 3284 km

- Kerékpár: 3331 km

- Erősítő edzés: 44 óra 10 perc

 

Összesen:

8076 kilométer - 552 óra 40 perc - 117.325 méter magasságnövekedés

 

FONTOSABB EREDMÉNYEK:

- Nyári Biatlon Világbajnokság 43. helyezés

- XXIX. Téli Universiade 29. helyezés

- Grossglockner Ultra-Trail 50 km 5. helyezés

- Biatlon 188,22 IBU kvalifikációs pont

- Biatlon Országos Bajnokság 2. helyezés

- Nyári Biatlon Országos Bajnokság 2. helyezés

- Síroller Országos Bajnokság 4. helyezés

 

FŐ ESEMÉNYEK:

- XXIX. Téli Universiade

- Nyári Biatlon Világbajnokság

- Biatlon Európabajnokság

- Skyrunning Európabajnokság

- Grossglockner Ultra-Trail

 

JANUÁR

Az év első hónapját szinte végig külföldön töltöttem a biatlon IBU kupák helyszínein versenyezve. Különösebben jó eredményt nem sikerült elérni ebben az időszakban.

 

 

FEBRUÁR

A biatlon Európabajnokság következett Fehéroroszországban, azonban a várt eredmények továbbra is elmaradtak.

 

 

MÁRCIUS

A XXIX. Téli Universiadéval indult a hónap, ami amellett, hogy hatalmas élmény volt, az utolsó versenynapon egy jobb lövészetnek köszönhetően egy jó eredményt is hozott számomra. A 12,5 kilométeres üldözéses versenyszámban sikerült a sprinten elért 32. helyről a 29. helyre előre jönnöm.

 

 

Ezután már kicsit vártam, hogy vége legyen a téli szezonnak, mert nem voltam igazán jó formában és nagyon kimerített a sok utazás és versenyzés. Ez azonban nem kedv kérdése volt, mert még várt rám egy IBU kupa helyszín, a két biatlon országos bajnokság és a sífutó országos bajnokság is. Ezek közül a legjobb eredményt a biatlon szuper sprint országos bajnokságon értem el, amin 2. lettem.

 

 

ÁPRILIS

Ez a hónap a pihenésről és a szakdolgozatom megírásáról szólt. Mindössze egy versenyen vettem részt, a hónap elején, a Szarvasűzők váltófutóversenyen.

 

 

Idő közben bekerültem a Miskolci Olimpiai Reménységek Programba is, ami nagy lökést adott a motivációmnak.

 

MÁJUS

Az első néhány napban leadtam a szakdolgozatot és megcsináltam az angol szakmai (üzleti) középfokú nyelvvizsgát, hogy a diplomámat is megkaphassam. Ezt követően megkezdtem a felkészülést a 2019/2020-as téli szezonra. Eközben záróvizsgáztam és felvételiztem a Corvinus Egyetem sportközgazdász mesterképzésére.

 

 

JÚNIUS

Teljes mértékben az edzésről szólt, csak a felkészülés részeként vállaltam néhány versenyt, mint a Target Sprint World Tour olaszországi állomását, az Ultra-Trail Hungaryt és a Garmin WTF Szentendrét.

 

 

JÚLIUS

Egy komoly megmérettetés elé néztem a Grossglockner Ultra-Trail terepfutóverseny 50 kilométeres távján a Dynafitnek köszönhetően. Többek között az idei UTMB győztes mögött értem be 5. helyen szoros versenyben. Legnagyobb örömömre az első 5 helyezettet hívták ki a pódiumra.

 

 

AUGUSZTUS

A Glockner után egy kis időbe tellett, mire visszarázódtam az edzésbe. A ruhpoldingi edzőtáborban ismét jó formába kerültem. Ez az augusztus 20.-ai síroller országos bajnokságon is megmutatkozott, amin 4. helyezést értem el, de mindössze néhány másodpedccel maradtam le az első helyről a véghajrában.

 

 

Rögtön a síroller OB után utaztunk Minszkbe a Nyári Biatlon Világbajnokságra, ahol a sprinten 0+1 hibával életem talán eddigi legjobb biatlonos eredményét értem el, 43. helyezést.

 

SZEPTEMBER

A Nyári Biatlon Világbajnokság után két héttel a Skyrunning Európabajnokság következett Olaszországban, amire sajnos már nem sikerült átmenteni a jó formát. Az előtte lévő héten túl sok lett az edzés és az allergiám is nagyon felerősödött. Sky és Vertical számban is rajthoz álltam, de egyik sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

 

 

Megkezdődött az egyetem is, ami miatt ismét az edzéseké lett a főszerep, ezért a hónap további részében mindössze a Nyári Biatlon országos bajnokságon álltam rajthoz, amin 2. lettem.

 

 

OKTÓBER

Szintén az edzésről szólt, összesen egy versenyen indultam. Annak ellenére, hogy a semmiből elkaptam egy vírusos fertőzést, a hónap végére életem egyik legjobb formájába kerültem, ami még november elején is tartott.

 

 

NOVERMBER

Nem úgy alakult, ahogy terveztem. Az egyetem a szorgalmi időszak végéhez közeledve elég sok munkát igényelt és havon sem tudtam kellő mennyiégű és minőségű edzést végezni.

 

 

A hónap végén megkezdődött a biatlon szezon, ahol a második versenyen Norvégiában mindössze 15 másodperccel maradtam el a világbajnoki szinttől. A fejlődés a tavalyi évhez képest egyértelműen látszott, de nem éreztem magam igazán jó formában.

 

DECEMBER

Norvégia alatt és után keveset aludtam, viszont az edzésből nem vettem vissza, ami miatt túledzettségbe kerültem, állandó fáradtság és levertség jellemezte a napjaimat. A második és harmadik IBU kupa helyszíneken ennek ittam meg a levét versenyről versenyre.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Összességében elégedett vagyok ezzel az évvel, mert komolyabb sérülés nélkül végig tudtam csinálni és talán ez a legfontosabb. Az edzésórákat nagy mértékben sikerült növelni és voltak a fejlődésnek számszerű eredményei, még ha sok esetben ezek nem is jöttek ki a versenyeken. Ez volt az első olyan év, amely során teljes mértékben a biatlonra készültem, mert adottak voltak hozzá a megfelelő körülmények. 2020-ra az elsődleges célom, hogy sikerüljön biatlonban teljesíteni a világbaknoki kvalifikációs szintet.

 

Rengetegen segítettetek abban, hogy elérhessem a céljaimat, amiért szeretnék köszönetet mondani mindenkinek!

Külön köszönet a támogatóimnak, akik egész évben kitartottak mellettem:

Alpinrun

Dynafit

Garmin.hu

Magyar Sí Szövetség

Miskolc Város

Budapesti Corvinus Egyetem

Bükki Műhely

Team Out There

Vaccsuszirunáj

További cikkek:

Túra
Büki Ádám top 10-ben a Hegyifutó Országos Bajnokságon
2020.07.20.
Dynafit nagykövetünk abszolút 9. helyezést ért el a Parádfürdő és Kékestető között rendezett 8,8 kilométeres terepfutó versenyen. ...
Túra
Büki Ádám 30 kilométeres utcai futóversenyen vett részt
2020.07.14.
Dynafit nagykövetünk ezúttal aszfalton mérettette meg magát egy 30 kilométeres futóversenyen. ...
Túra
Kovács Józsi Gerecsei hegyi maratont futott
2020.06.22.
Dynafit nagykövetünk a Vércse 100-ra készülődve futott egy terep maratont a Gerecsében. ...
SpiderClub Airborne